UPS

View:
Sort by:
 
View:
Sort by:

Szünetmentes tápegységek - a munka nem állhat meg

Nincs is annál rosszabb, amikor egy apróság miatt, pl. egy áramszünet miatt elveszítjük azt a dokumentumot, amin több órája dolgozunk. Ezenfelül még nagyobb gond, hogyha pl. egy túlfeszültség miatt tönkre is megy a számítógép. A mindennapi élet elképzelhetetlen megfelelő és minőségi áramellátás nélkül. Ne csak a számítógépre gondoljunk ilyenkor, hanem a routerekre, telefonokra, szerverekre, NAS-ra, stb - ezeket az eszközöket mind védeni szükséges az áramingadozástól. Az áramingadozás gyakoribb, mint hinnénk: akár az időjárási anomáliákra gondolunk, akár a napszak, akár egy technikai hiba is hatalmas káoszt okozhat.

Mit tudunk tenni ezellen? Megfelelő szünetmentes tápegység kiválasztásával. Azonban a megfelelő kiválasztása nem egyszerű, hiszen nagy a különbség a különböző gyártó különböző ajánlatai között. A pénzügyi különbségek nemcsak egy adott márkanévhez kötődhetnek, hiszen az adott készülék más elektromos hibára jelenthet megoldást.

Legolcsóbbak a Standby UPS-ek, amelyek folyamatosan figyelik az áramellátást, és csak akkor lépnek akcióba, amikor az általuk mért értékek már nem elfogadhatók. Az ennél már magasabb kategóriát az ún. Line interactive szünetmentes tápegységek képviselik: rugalmasabbak és élettartamuk is magasabb. Az online szünetmentes áramforrások pedig azoknak kiváló választás, akik teljesen elszigetelődnének - ezek már magas kategóriájú termékek, otthonra nem is feltétlenül ajánlottak.

Jó tudni, hogy a biztosítók igencsak érzékenyek arra a kérdésre, hogy túláramkár esetén a biztosított rendelkezett-e túlfeszültségvédővel. Tehát mindenképpen érdemes beszerezni, érdemes előre gondolkodni, főleg a viharos időszakokban.